Individuell terapi

I den individuella terapin arbetar jag utifrån teorin att du som klient vet bäst vad du behöver och vad du vill med ditt liv. Min uppgift som terapeut är att stötta dig så att du   ska kunna välja friare hur du vill leva ditt liv.  Du får möta det som känns svårt med stöd och snällhet för att märka hur det svåra blir alltmer möjligt att bära själv och att ljuset finns där inne och blir synligt när det inte längre är så kompakt paketerat. 

 

Parterapi

Jag är intresserad av jämställdhet och genus och har arbetat mycket med sådana frågor. Min utgångspunkt är att jag inte ger mig förrän jag förstår båda parter i en problematik, eftersom jag tror att det i sig ger en öppning i samtalet mellan er som par.

Jag tar också emot andra sorters relationer, ni behöver med andra ord inte vara ett par.

 

Gruppterapi

Jag och Jarinja Thelestam-Mark leder sedan flera år tillbaka en gestaltterapigrupp som träffas cirka en söndag i månaden.  Antal deltagare: 6-8 stycken. Just nu är gruppen sluten, om du är intresserad av att vara med så kan vi sätta dig på en reservlista tills gruppen öppnas för nya medlemmar.

 

Grupp för föräldrar

Gruppen har 6-8 deltagare och träffas vid fyra olika tillfällen. Fokus ligger på vad det är för situationer med ditt/dina barn som gör dig upprörd/stressad/förvirrad och vad det är som händer i dig och med dig vid dessa tillfällen. Med hjälp av samtal och spegling får du hjälp att acceptera dessa ”svåra” känslor hos dig själv.

Fokus ligger alltså inte på hur barnet ska förändras, utan på hur du ska kunna acceptera såväl dig själv, som barnet som situationen ni befinner er i. Vad är det som blir svårt inne i dig? Och vad behöver du för stöd i dessa situationer?

ur skriftlig feedback från två olika deltagare:

”Jag skulle varmt rekommendera andra att delta i en sån här samtalsgrupp. Det finns en sån enastående kraft i delandet och att bli sedd och utmanad av en så klok samtalsledare som du, Ann.”

”Föräldrasamtal utvärdering. (Betyg 5 av 5) Positivt: ditt fantastiska öppna sätt, din enorma intuition att hitta det som det handlar om, anspråkslösheten, fikat, din ödmjukhet, din rakhet att inte backa, ditt  mod, din kärlek som lyser igenom, ditt fokus på att ge oss själva plats både under samtal och i våra liv. Utvecklingspunkt: våga tro på att det du gör är rätt bara kör på, våga låta tystnaden ta plats.”

 

Kreativitet

Skrivarkurser – med ett terapeutiskt förhållningssätt 

På Tärna folkhögskola utanför Sala har jag de senaste fem åren hållit i många, många skrivarkurser. Jag åker upp till Sala ungefär en helg i månaden för att hålla skrivarkurser som syftar till att få deltagarna att öppna kranen till sitt skrivande. På somrarna håller jag i skrivarveckor på samma plats. Processen från den stängda till den öppna kranen går via de individuella motstånden.  Jag låter deltagarna träffa sina motstånd och bekanta sig med dem. Jag är inte författare och håller i kurserna utifrån min gestaltterapeutiska grund. Jag ser till att det blir ett tryggt utrymme för deltagarna att möta sitt mörker och sitt bubblande kreativa ljus. Och varje gång förundras jag över hur starkt dessa två är sammanlänkande med varandra.

Ur ett brev från en deltagare:

”På byrån i vårt sovrum står numera gubben ”Detdärklarardualdrig” och gubben ”Dugörmigsåbesviken”. Jag ser dem så fort jag
vaknar och säger godnatt till dem varje kväll. Ibland när jag går förbi stannar jag till och småsnackar lite med dem, bara så att de ska veta vem som bestämmer! Ord kan inte beskriva hur lätt jag känner mig, nu när jag slipper bära runt dem på mina axlar längre! Och det har redan hjälpt mig så mycket, både privat och på jobbet.

Att på detta enkla sätt konkretisera det som begränsat och förminskat mig nästan hela livet, var helt genialiskt! Så fort de negativa tankarna kommer, kan jag nu bara be de där små fåniga lerfigurerna att hålla klaffen – och det funkar! ”

Kreativitet på kafe!

”Jag har i flera år haft lust att skriva men aldrig lyckats komma vidare efter många idé-uppslag. Efter fyra träffar med Ann på café Muggen på Götgatan har jag utvecklat en berättelse på närmare 80 sidor och äntligen hittat skrivglädjen! Tack vara Anns intresserade läsning av människorna, miljön och relationerna i min novell, hennes kloka infallsvinklar och hennes lustfyllda ”läxor” existerar det nu en längre novell som inte fanns förut.Och framförallt en lust och rörelse-energi i mitt skrivande som aldrig funnits förut. Ovärderligt!

Michel Riddez 

Samtal i samband med teaterföreställning eller dylikt

Jag satt i en panel efter Teater Lumors föreställning ”People respect me now” för att prata om ansvar. Föreställningen handlade om mobbing i såväl skolklassen som i föräldragruppen som i lärargruppen etc etc. Om hur vi i samhället omedvetet är med och skapar brottslingar genom att låta bli att ta ett ansvar som vi behöver ta. Jag var där för att prata om hur vi ska våga detta ansvar. (Det jag fokuserade på den gången var hur vi alla behöver lära oss att skilja på människans värde och hennes handlingar. Detta för att kunna möta såväl våra egna som andras skavanker rakt och modigt. Att kunna ifrågasätta vårt eget och andras handlande utan att för en sekund ifrågasätta vårt eget eller andras grundläggande värde och rätt till kärlek.)

Tinni Ernsjöö-Rappe (den 30 mars, på Facebook): ”Ann! Vad bra samtalet på Tur-teatern var igår, ni var så bra alla tre och kompletterade varandra. Tycker att du borde agera terapeut oftare efter berörande pjäser. Hela församlingen andades ut och fick hopp om livet igen. Så skönt. Mer Ann på scen.”

Jag har ett stort intresse för teater och kombinerar gärna mitt stora intresse för teater och film med mitt yrke som terapeut. 

I oktober 2016 var jag moderator för ett samtal mellan två filmregissörer som båda gjort film om sitt dåliga mående. Seminariumet hette ””Film på recept?” och kan ses i sin helhet här: https://www.youtube.com/watch?v=Icn0rx114aQ&app=desktop

 

Sagt om mig

Jag arbetar halvtid i en skola som är knuten till ett behandlingshem för ungdomar med psykosociala svårigheter. Två citat från olika ungdomar om mig:

Jag trodde du skulle citera Jesus, för du hade den rösten. Men nu förstår jag att du ÄR Jesus. Jag blir liksom helt lugn när du pratar sådär.”

”Du är verkligen helt galen.” (sagt av en ungdom som såg glad och skrattig ut när hon sa det)

 Ps. Jag öppnar nu också upp för att ta emot klienter enskilt eller i grupp som har klimatångest eller vad-som-pågår-i-världen-just-nu-ångest.

Ångest är ofta något friskt. Att ha ångest är ett sätt för kroppen att säga att man är på fel väg. Att ha klimatångest är något sunt, eftersom systemet skriker efter en rimlig förändring. Samtidigt tror jag att klimatångesten lamslår många. Jag erbjuder terapi enskilt eller i grupp där man kan arbeta med sin oro. Att prova att kliva rakt in i oron och att i kontakt (med mig och gruppen) vara med sin skräck och sin förtvivlan. För att sedan förhoppningsvis låta det omvandlas till något som inte lamslår. Jag är övertygad om att detta är möjligt, och att det fungerar som mycken annan ångest.

Jag har ingen dokumenterad erfarenhet av att ha arbetat med klimatångest specifikt men skulle gärna vilja göra det. Kontakta mig i så fall så diskuterar vi pris tillsammans.